Het korte Skeeler seizoen

Seizoensopening in tropisch Deventer.

De 1e marathon op skeelers ging om 18.30 uur van start en de temperatuur was nog ruim boven de 30 graden.
Britt was gretig en zette zich gelijk op kop van het peloton. Floor en Clarissa hielden zich in de openingsfase nog een beetje rustig. Al snel ontstond er een sterke kopgroep van 5 rijdsters die het peloton niet meer terug zouden zien.
Vanuit het peloton formeerde er zich een achtervolgende groep waarin Clarissa een goede indruk maakte. Britt reed weer als vanouds en Floor had enorm veel last van de warmte maar gaf niet op en wist telkens weer terug te keren in het peloton.

Helaas wist de groep van Clarissa niet vooruit te blijven en mocht het peloton gaan sprinten om plaats 6. Clarissa mengde zich vol in de de sprint en kwam als 3e van het peloton dus op een prachtige 8e plaats over de streep. Britt kon ook tevreden zijn over de koers en klasseerde zich als 17e. Floor kwam moegestreden en oververhit als 21e over de streep.

Marathon Cup 2 Staphorst
Koers in de stromende regen.

Op vrijdag  14  Augustus stond de 2e marathon op skeelers op het programma in Staphorst. Na een week waar het kwik ruim 35 graden Celsius aangaf begon het een half uur voor de wedstrijd enorm hard te regenen en te onweren. Nadat het gestopt was met onweren klonk om 18.30 het startschot op een kletsnat parcours.
Melissa besloot vanwege problemen met haar materiaal niet van start te gaan. Al heel vroeg viel het peloton in verschillende groepen uit elkaar. Floor en Clarissa reden vrijwel de gehele wedstrijd in de groep rijdend vanaf plaats 6. Britt had ook enorm goede benen maar zat net op de verkeerde plaats toen het peloton in stukken brak.
Uiteindelijk moesten Floor en Clarissa in de verre finale de groep laten gaan en kwamen op een verdienstelijke 13e en 14e plaats over de streep. Britt reed een sterke eindsprint en kwam als 2e van het peloton op een nette 16e plaats over de streep.

NK Marathon Circuit van Zandvoort
Zaterdag 29 Augustus was het dan zover het NK Marathon op skeelers op het circuit van Zandvoort.
Namens Team SKADI stonden Clarissa, Floor en Melissa aan het vertrek. Helaas begon het in de ochtend enorm hard te regenen en werd het parcours drijfnat. Dan begint bij de rijdsters de twijfel toe te slaan. Is het het verantwoord om te starten, welke wielen moeten we steken, wordt de start uitgesteld? Uiteindelijk staat er om 13.45 een peloton van bijna 100 rijdsters aan de start voor hun NK over 42km.
Inmiddels begint het parcours langzaam op te drogen en gelijk na de start valt het peloton geheel uit elkaar. Floor en Clarissa hebben de raad van ploegleider Nick goed opgevolgd en zijn goed vooraan gestart. Na de 1e ronde is er een groep van ongeveer 50 rijdsters die nog over is van voren. Clarissa rijd super makkelijk en ook Floor maakt de 1e 4 ronden een sterke indruk. Melissa rijd vandaag haar allereerste skeelerwedstrijd en na een voorzichtig begin gaat ze elke ronde beter rijden.
Net voor half koers moet Floor de kopgroep laten gaan maar zoals we Floor kennen heeft ze 7 levens en blijft knokken voor elke klassering. Voorin zijn er nog 22 rijdsters over en Clarissa maakt een zeer sterke indruk.
Helaas begaat de jury daarna een hele grote fout en de voorste rijdsters van de dames pikken aan bij de mannen. Clarissa krijgt het zwaar en uiteindelijk kost dat Clarissa en 5 andere rijdsters de kop. Jammer zoveel jury en dan toch zo’n grote fout.
Clarissa probeert nog terug te komen maar dat zal net niet lukken. Ze komt in een groepje terecht dat mag strijden om de plaatsen 18 t/m 23. In de laatste ronde pept verzorger Johnny Clarissa nog op dat er nog een mooie top 20 klassering inzit en dat haar Vriend Jordy Harink Nederlands Kampioen bij de Heren is geworden. In de laatste kilometers rijd Laura van Ramshorst nog weg en wordt 18e en Clarissa sprint naar een mooie en zeer verdiende 19e plaats op dit loodzware NK.
Floor vecht voor elke positie maar komt in de laatste ronde alleen te zitten en weet op haar tandvlees op een nette 41e plaats over de streep te komen en nog net voor een grote groep binnen te komen. Melissa was inmiddels ook lekker op stoom en genoot met volle teugen en werd netjes 56e tijdens haar eerste skeelerwedstrijd ooit.
Helaas was dit alweer de laatste marathon op skeelers van dit seizoen. Wij willen bij deze de KNSB, Deventer, Staphorst en Zandvoort bedanken voor de super georganiseerde wedstrijden in deze moeilijke tijd.
Foto’s: Timsimaging